پرینتر یکی از دستگاه های مهم و کاربردی اداری است که در هر دفتر و شرکت و حتی بسیاری از منازل آن را دیده اید. با وجود دیجیتالی شدن بسیاری از فرآیندها و استفاده کمتر از کاغذ، هنوز هم بسیاری از کارها نیاز به نسخه کاغذی از فایل ها دارد. پرینترها هم مثل هر دستگاه دیگری پس از مدتی با گذر زمان و استفاده زیاد و یا نادرست دچار مشکلاتی می شوند. اگر شما هم از جمله کاربران پرینتر هستید به احتمال زیاد با مشکل خطوط عمودی روی کاغذ بعد از چاپ مواجه شده اید. در این شرایط شاید تصور کنید که پرینتر دچار مشکل جدی شده و دیگر نمی توانید از آن استفاده کنید؛ اما این فکر اشتباه است. اگر نمی خواهید تجربه راه راه شدن پرینت کاغذ را داشته باشید و از به وجود آمدن آن پیشگیری کنید، این مطلب را از دست ندهید.
در این مطلب در اطلس پرینتر، علل ایجاد خط بر روی صفحات چاپی را مورد بررسی قرار می دهیم و راه حل هایی برای رفع چنین مشکلاتی در دستگاه پرینتر را مرور کنیم.
دلایل ایجاد خطوط سیاه روی کاغذ چاپی
مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری مثل اشتباه در تنظیمات چاپ، مرکب بی کیفیت و مشکلات کاغذ، از دلایل راه راه شدن کاغذ پرینت هستند. در برخی موارد ممکن است پرینتر مشکلی نداشته باشد و تنها علت ایجاد این خطوط استفاده بیش از ظرفیت مجاز دستگاه در روز باشد. در هر صورت پیش از هر چیز لازم است علل وجود این مشکل را شناسایی کنید و برای حل آن اقدام کنید. توجه کنید به طور کلی مشکل کاهش کیفیت چاپ در پرینتر نیز ممکن است به همین عوامل ارتباط داشته باشد.
حالت های مختلف خطوط سیاه روی کاغذ چاپ شده
مشکل راه راه شدن صفحه چاپ شده به سه شکل مشاهده می شود. اگر خطوط افقی و سفید باشند و در واقع در این خطوط چاپ انجام نشده باشد، به احتمال زیاد تونر کارتریج دستگاه رو به اتمام است. اگر کارتریج را تعویض یا شارژ کردید و مشکل رفع نشد، احتمالا مشکل می تواند در اجزای مکانیکی پرینتر مانند درام باشد. خطوط سفید عمودی نشان دهنده مشکل در واحد القای تصویر است. اما اگر شما با خطوط عمودی و افقی مشکی در کاغذ چاپ شده مواجه شدید، احتمالاً رولها و غلطکهای مکانیسم پرینتر دچار مشکل شده اند. در تمامی این موارد تمیز کردن پرینتر و اجزای آن، یا تعویض قطعات و برطرف کردن نشتی تونر می تواند راه حل مشکل باشد. در ادامه با جزئیات بیشتر علل و راه حل های این مشکلات را بررسی خواهیم کرد.
کثیف بودن شیشه پرینتر
یکی از دلایل مهم و رایج به وجود آمدن خطوط عمودی و افقی مشکی هنگام چاپ، کثیف بودن و شیشه پرینتر است. اگر روی شیشه پرینتر گرد و غبار نشسته باشد نه تنها کیفیت چاپ را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه باعث به وجود آمدن این خطوط نیز می شود. این موضوع می تواند علت چاپ لکه های دیگر روی کاغذ نیز باشد. برای رفع این مشکل، شیشه پرینتر را با یک پارچه نم دار فاقد پرز تمیز کنید. توجه کنید که برای این کار هرگز از الکل، مواد شوینده، آمونیاک و… استفاده نکنید زیرا به دستگاه آسیب های جبران ناپذیری وارد می کند.
استفاده از کاغذ نامناسب پرینتر
جنس یا ضخامت بعضی از اوراق کاغذ ممکن است با دستگاه پرینتر سازگار نباشد. این امر موجب می شود جوهر به خوبی روی کاغذ مورد نظر چاپ نشود. همچنین، استفاده همزمان از چند نوع کاغذ هم می تواند یکی از علل چاپ خطوط سیاه باشد. پس بهتر است از یک نوع کاغذ برای چاپ استفاده کنید. علاوه بر انتخاب کاغذ درست، باید به نکات دیگری در مورد کاغذ چاپ توجه کنید.
- در سینی پرینتر یک نوع کاغذ با یک اندازه خاص قرار دهید.
- سینی کاغذ را در بازه های زمانی معین تمیز کنید تا خرده های ریز کاغذ پاک شوند و در پرینتر گیر نکنند.
- کاغذهای اضافی را داخل سینی پرینتر نگه ندارید.
- اگر اطلاع ندارید دستگاه پرینتر شما از کدام کاغذها پشتیبانی می کند، از افراد متخصص سوال کنید یا دفترچه راهنمای آن را بخوانید.
مسدود شدن هد پرینتر
با توجه به اینکه هد پرینتر در پرینترهای جوهرافشان وجود دارد، این مشکل تنها در این نوع پرینترها دیده می شود. برای برطرف کردن انسداد هد پرینتر باید آن را تمیز کنید. محلول های مخصوصی برای تمیز کردن هد پرینتر در بازار وجود دارند. توجه کنید که این کار ظرافت و دقت زیادی می طلبد، در صورتی که را تا به حال این کار انجام نداده اید، بهتر است از افراد متخصص کمک بگیرید. در واقع تشخیص اینکه انسداد هد پرینترها باعث چاپ خطوط سیاه شده است یا خیر نیز باید توسط کارشناسان بررسی شود.
خرابی فیوزینگ پرینتر لیزری
تونر دستگاه کپی در پرینتر لیزری متشکل از دو بخش پلاستیک و رنگ دهنده است. در پرینتر لیزری برای چسبیدن تونر به کاغذ و چاپ تصویر، از حرارت تولید شده توسط مجموعه فیوزینگ استفاده می شود. تونر ریخته شده بر روی کاغذ با گذر از غلتک پر حرارت واحد فیوزینگ آب می شود و به کاغذ می چسبد. در صورت چسبیدن توده ای از تونر به غلتک فیوزینگ و یا آسیب غلطک فیوزینگ، شما شاهد خطوط عمودی در سطح خروجی نهایی پرینتر خواهید بود. این مشکل باید توسط کارشناسان تعمیرات رفع شود.
مشکلات مربوط به کارتریج پرینتر
کارتریج یکی از مهم ترین بخش ها در پرینتر است که نقش مهمی در فرایند چاپ دارد. بعضی از مشکلات در کارتریج ممکن است موجب ایجاد خطوط سیاه در صفحه شوند. در ادامه به این این مشکلات را به صورت جزئی تر توضیح داده ایم. توجه کنید این مشکلات باید توسط تعمیرکاران حرفه ای پرینتر برطرف شوند. توجه داشته باشید در صورتی که مشکل کم رنگ چاپ کردن پرینتر را دارید، احتمالا این مسئله به کارتریج مربوط می شود.
خرابی کارتریج پرینتر
یکی از دلایل رایج برای ایجاد خطوط سیاه در کاغذ پرینت شده، خرابی کارتریج دستگاه است. درون کارتریج یک تیغه نازک فلزی وجود دارد که اصطلاحا به آن دکتر بلید می گویند. وظیفه این تیغه تنظیم ضخامت و اندازه پودر یا تونر در درام کارتریج است. علاوه بر این، دکتر بلید تونر شارژ را باردار می کند. وجود بار الکتریکی در تونر باعث باقی ماندن آن روی درام می شود.
با توجه به توضیحاتی که در مورد نحوه کارکرد قطعه دکتر بلید داده شد، بدیهی است که نتیجه هرگونه آسیب به این قطعه، چاپ خطوط سیاه خواهد بود. در این شرایط شما باید دکتر بلید را تعویض کنید تا مشکل حل شود. دقت کنید با توجه به تاثیر مهم این قطعه در چاپ، قطعه جدید خریداری شده شما، اورجینال و مناسب برای مدل پرینتر مورد نظر باشد. با جایگزین کردن قطعه دکتر بلید فیک و بی کیفیت علاوه بر حل نشدن مشکل، ممکن است مشکلات بیشتری در سایر بخش های پرینتر ایجاد شود.
خرابی درام کارتریج
درام یک قطعه استوانه ای شکل آبی رنگ و کوچک است. این قطعه در پرینترهای لیزری بین پرینتر و کارتریج ارتباط برقرار می کند. اگر خطوط مشکی که روی کاغذ چاپ شده، دارای فواصل منظمی باشد، با اطمینان می توان گفت که مشکل اصلی در بخش درام کارتریج است. این بخش در کارتریج قابلیت تعمیر ندارد و در صورت پیش آمدن مشکل و خرابی در آن باید تعویض شود. برای طول عمر بیشتر درام بهتر است از کاغذهای استاندارد استفاده کنید.
خراب شدن مگنت کارتریج پرینتر
اگر چاپ خطوط سیاه روی کاغذ به کرات و از بالا تا پایین صفحه کاغذ با فاصله منظم تکرار شده باشند، به احتمال زیاد علت آن مشکل در قطعه مگنت است.
مگنت که در واقع نوعی غلطک است، نقش مهمی در فرآیند چاپ در پرینتر ایفا می کند. این قطعه مانند درام تنها در پرینترهای لیزری وجود دارد. مگنت همانطور که از نام آن پیدا است خاصیت آهنربایی یا مغناطیسی دارد و دارای دو قطب مثبت و منفی است. کارتریج دارای دو مخزن است که یکی مربوط به ضایعات تونر و دیگری مخزن اصلی است. قطعه مگنت روی مخزن اصلی قرار گرفته است. مگنت می چرخد و با این چرخش تونر موجود در مخزن اصلی را بیرون می آورد و به سمت درام کارتریج هدایت می کند. در صورتی که مگنت دارای مشکلات زیر باشد، باید تعویض شود:
- کثیفی رویه مگنت
- کاهش خاصیت مغناطیسی
- خراب شدن بوش های مگنت
خرابی فوم رول کارتریج پرینتر
فوم رول مثل دکتر بلید و مگنت و درام قطعه ای است که فقط در پرینترهای لیزری کاربرد دارد. جنس این قطعه از نمد و لاستیک است. خرابی این قطعه در موارد نادری اتفاق می افتد پیش می آید اما در صورت وجود مشکل در آن، کیفیت چاپ تحت تاثیر قرار می گیرد. یکی از علل چاپ خطوط سیاه در پرینتر نیز همین امر است.
وظیفه فوم رول در فرآیند چاپ این است که ضایعاتی که روی درام باقی مانده را تمیز کند. با هر چرخش فوم رول، عمل چاپ روی کاغذ انجام می شود. اگر فوم رول خراب تعویض نشود کاغذ پس از چاپ به طور کلی سیاه خواهد شد. یکی دیگر از نشانه های خراب شدن فوم رول تکرار یک کلمه و کمرنگ شدن چاپ آن است. حل این مشکل و تعویض فوم رول باید توسط تعمیرکار متخصص پرینتر انجام شود.
رو به اتمام بودن تونر
اگر تونر مورد نیاز برای عمل چاپ در کارتریج وجود نداشته باشد، رگه هایی روی کاغذ چاپ شده ایجاد می شود. اگر صفحات چاپ شده توسط دستگاه شما دارای رگه های سیاه یا سفید است، نشانگر این است که پرینتر شما به پر کردن تونر نیاز دارد. در این مرحله باید میزان تونر پرینتر خود را بررسی کنید. اگر کارتریج دستگاه دارای حجم کمی تونر است، حتما آن ها را تعویض یا شارژ کارتریج را انجام دهید. هنگام خرید تونر به دقت بسته بندی تونر را بررسی کنید تا متوجه شوید که این مارک خاص با پرینتر شما سازگار است.
جمع بندی
در این مقاله مهم ترین علل چاپ خطوط سیاه را توضیح دادیم. شما می توانید برخی از این مشکلات را به عنوان کاربر پرینتر حل کنید. اما بسیاری از این مشکلات، نیاز تعمیرات تخصصی دارند. شما می توانید از متخصصین تعمیرات ماشین های اداری ما در اطلس پرینتر کمک بگیرید. برای هرگونه مشاوره و درخواست تعمیرات با شماره 45277-021 تماس بگیرید.