مقالات پرینتر

آموزش مرحله به مرحله شارژ کارتریج

شارژ کارتریج پرینتر

اگر در دفتر اداری یا منزل خود از پرینتر استفاده می کنید حتما نام کارتریج پرینتر را شنیده اید. تفاوتی ندارد که پرینتر شما از نوع لیزری باشد یا جوهر افشان، تمامی پرینتر ها بعد از چاپ تعداد صفحات مشخص که به ظرفیت کارتریج شما بستگی دارد، نیاز به شارژ شدن کارتریج دارند و بدون داشتن تونر یا جوهر قادر به چاپ نیستند. اگر به دنبال این هستید که کارتریج پرینتر خود را شارژ کنید حتما برایتان سوالات مختلفی به وجود آمده است.

  • شارژ کردن کارتریج چگونه انجام می شود؟
  • آیا انجام شارژ کارتریج کاری تخصصی است یا خودمان می توانیم در منزل انجام دهیم؟
  • پرینتر ما از چه نوع کارتریجی استفاده می کند و انواع کارتریج های موجود در بازار کدام هستند؟

برای پاسخ به این سوالات و آشنایی با انواع کارتریج ها، تفاوت کارتریج های اورجینال با مدل های طرح و غیر اصل این مقاله از اطلس پرینتر را تا انتها دنبال کنید.

 

کارتریج پرینتر چیست ؟ انواع کارتریج پرینتر

قبل از توضیح نحوه شارژ کارتریج،  بهتر است انواع کارتریج و شیوه استفاده از آن‌ها را توضیح دهیم. مواد مصرفی پرینترها در محفظه ای به نام کارتریج (Cartridge) نگهداری می شود. این محفظه و به دو صورت پر می شود. نوع اول به صورت تونر بوده که به آن کارتریج‌ لیزری گفته می‌شود که در پرینترهای لیزری به کار می روند؛ نوع دوم نیز کارتریج‌ جوهرافشان است که در چاپگرهای جوهر افشان مورد استفاده قرار می گیرند.

یک کارتریج لیزری، شامل دو بخش تونر و درام است. تونر در پرینترهای سیاه سفید یا تک رنگ تنها به رنگ مشکی است.  تونرها عموما در پرینترهای لیزری رنگی در چهار رنگ قرمز، مشکی، آبی و زرد موجود هستند. کارتریج جوهر افشان نیز مانند کارتریج لیزری دارای دو بخش است که، جوهر و هد نامیده می شوند. در پرینتر جوهر افشان وجود ۴ رنگ ضروری است، اما این بدین معنا نیست که پرینتر تنها می تواند همین 4 رنگ را چاپ کند، سایر رنگ ها از تلفیق همین 4 رنگ با هم به وجود می آید. این ۴ رنگ در برخی مدل های پرینتر در دو کارتریج جداگانه قرار دارند. 3 رنگ آبی، قرمز و زرد در یک کارتریج و رنگ مشکی در یک کارتریج دیگر قرار دارد.

 

تفاوت کارتریج جوهرافشان و لیزری

کارتریج های لیزری که همانطور که در بالا گفته شد، تونر کارتریج نامیده می شود و برای پرینترهای لیزری مورد استفاده قرار می گیرند، حاوی پودر مخصوصی به نام تونر هستند که برای تأمین رنگ پرینتر مورد استفاده قرار می گیرند. کارتریج لیزری در پرینترهای سیاه و سفید، تک رنگ مشکی است. در پرینترهای لیزری رنگی معمولا ۴ عدد کارتریج لیزری از تونرهای رنگی شامل مشکی، آبی، قرمز و زرد استفاده می‌شود. به همین دلیل شارژ کارتریج تونر های لیزر رنگی قیمت بیشتری از نوع تک رنگ دارد.

در کارتریج‌ های جوهرافشان که در پرینترهای جوهر افشان کاربرد دارد، برای تأمین رنگ پرینتر از جوهر مایع استفاده می‌شود. این جوهر ها در چهار رنگ مشکی، آبی، قرمز و زرد در کارتریج چاپگرهای جوهرافشان وجود دارند. در مدل های  قدیمی پرینترهای جوهرافشان رنگی، کارتریج‌ سه رنگ اصلی به هم وصل است و در صورت تمام شدن یکی از رنگ‌ها کاربر مجبور به تعویض هر سه رنگ بود. اما در پرینترهای مدل جدید ، مکان قرار گیری هر کارتریج از کارتریج دیگر جدا است و با اتمام هر رنگ می توانید همان رنگ را تهیه کنید.

 

تفاوت کارتریج فابریک با کارتریج طرح

کارتریج فابریک، همانطور که از نام آن پیداست، به صورت اورجینال توسط شرکت سازنده تولید شده است. کیفیت و ظرفیت چاپ در ای نوع کارتریج ها بالاتر است که نشانه اورجینال بودن آن‌ها است. اما کارتریج های طرح را شرکت های سازنده اصلی تولید نمی کنند و به همین دلیل کیفیت آنها قابل قیاس با مدل فابریک نیست. اما این بدین معنی نیست که تمامی کارتریج های غیر اورجینال و طرح بی کیفیت هستند. این نوع کارتریج ها هم  در درجه بندی‌های مختلف که کیفیت آن ها را مشخص می کند تولید می شوند و می توان از بسیاری از آن ها بدون آسیب رسیدن به دستگاه استفاده کرد.

تهیه یک کارتریج طرح درجه یک می‌تواند تجربه نزدیکی به نوع فابریک داشته باشد. اما باید توجه داشت به هر حال یک کارتریج طرح از لحاظ کیفیت، سرعت و ظرفیت از مدل اورجینال پیشی نخواهد گرفت. برای تشخیص کارتریج طرح از اورجینال، هولوگرام روی بسته‌بندی کارتریج که به صورت حک شده روی جعبه محصول است، می توان کمک گرفت. هولوگرام‌های چینی مانند یک برچسب معمولی طراحی شده و به راحتی از جعبه جدا می شود. شاخص دیگر تاریخ تولید کارتریج است که در پشت جعبه درج شده و در هر دو نمونه طرح و اورجینال وجود دارد. سری ساخت و تاریخ تولید روی جعبه با کارتریج باید همخوانی داشته باشد.

توجه داشته باشید که قیمت کارتریج های طرح و اورجینال تفاوت فاحشی دارد و بسیاری از کاربران برای صرفه جویی در هزینه ها از کارتریج های طرح استفاده می کنند.

 

آیا با اتمام جوهر یا تونر باید کارتریج جدا تهیه کرد؟

در صورت اتمام جوهر یا لیزر در پرینتر های مختلف جوهر افشان یا لیزری لازم نیست کل بخش کارتریج را تعویض کنید. همانطور که در توضیحات اولیه گفتیم، کارتریج به عنوان یک محفظه برای مواد مصرفی پرینترها عمل می کند و شما می توانید به جای تعویض کل محفظه، تنها مواد مصرفی درون آن را شارژ کنید. اما باید توجه داشت شارژ کارتریج هم تنها 3 الی 4 بار امکان پذیر است و بعد از آن باید کل کارتریج را تعویض کنید.

 

منظور از شارژ کارتریج چیست؟

کارتریج بعد از چند مدت استفاده تمام می‌شود و نیاز به پر کردن دوباره دارد که این عمل در کوتاه مدت می‌تواند مقرون به صرفه باشد ولی بعد از مدت طولانی آسیب رسان است.

یکی از رایج ترین مشکلات در کارتریج هایی که شارژ می‌شوند ریزش تونر است که با یاز و بسته شدن کاست پلاستیکی، ایجاد حفره یا ترک در بدنه کارتریج به وجود می‌آید. مدت زمان متوسط تعویض و شارژ کارتریج 6 ماه است البته بستگی به میزان مصرف و کارکرد دستگاه نیز دارد.

اجزای کارتریج لیزری

مراحل شارژ کارتریج پرینتر لیزری

برای چاپ اسناد و تصاویر در پرینتر لیزری از یک کارتریج تونر استفاده می‌شود. برای شارژ کارتریج بهتر است به مراکز مجاز تعمیرات پرینتر مراجعه کنید تا بتوانند به شما کمک کنند و مواد مصرفی دستگاه شما را شارژ کنند. اما اگر اصرار دارید خودتان شارژ کارتریج تونر را انجام دهید مراحلی که در زیر به صورت گام به گام برای شما شرح دادیم را دنبال کنید. توجه داشته باشید که این مراحل ممکن است در برندهای مختلف متفاوت باشد.

 

ابزار مورد نیاز برای شارژ تونر کارتریج پرینتر لیزری

همانطور که گفته شد برای آغاز مراحل شارژ کارتریج تونر، تهیه یک تونر با کیفیت بسیار اهمیت دارد.  سایر ابزارها برای شارژ کارتریج تونر شامل پیچ‌گوشتی چارسو، کاغذ روزنامه یا هر کاغذ باطله دیگر، یک ابزار لبه دار و یک پارچه نرم است.

1: ابتدا محفظه پرینتر را باز کنید و کارتریج تونر را از پرینتر لیزری بیرون بیاورید. در این مرحله باید پیچی که بر روی پوشش جانبی کارتریج قرار دارد را با استفاده از پیچ‌گوشتی چهار سو باز کنید.

آموزش مرحله به مرحله شارژ کارتریج

2: پس از باز کردن پیچ،پوشش جانبی L شکل را از روی کارتریج بردارید.

3: با برداشتن پوش، بدنه کارتریج که شامل دو قسمت است از هم جدا می شود. این دو قسمت شامل قسمت اصلی یا منبع تغذیه پودر یا تونر و دیگری مخزن ضایعات پودر است .

آموزش مرحله به مرحله شارژ کارتریج

4: در این مرحله باید درام را جدا کنیم. این کار را با بالا آوردن و چرخاندن انجام می دهیم تا درام از بدنه کارتریج لیزری جدا شود. پس از جدا کردن درام آن را با دستمال مرطوب کاملا تمیز می‌کنیم. توجه کنید که درام، حساس‎ترین قطعه کارتریج است که عمل چاپ بدون آن انجام نمی شود. به همین دلیل هنگام کار با آن مراقب باشید آسیبی به آن نرسد.

آموزش مرحله به مرحله شارژ کارتریج

5 : پس از جدا کردن درام، شما باید فوم رولر که در زیر درام قرار دارد را جدا کرده و به کمک دستمال مرطوب، کاملا تمیز کنید.

آموزش مرحله به مرحله شارژ کارتریج

6:  بعد از انجام این مراحل شما باید  دو پیچ را باز کنید و بخش وایپر بلید را با احتیاط بلند کنید. این قطعه زیر درام و در مخزن ضایعات جای گرفته است و نقش اصلی آن پاک کردن و تمیز کردن سطح درام هنگام چرخش است.

آموزش مرحله به مرحله شارژ کارتریج

7 : بعد از بیرون کشیدن وایپر بلید، باید ضایعات یا تونرهای سوخته را از این بخش به صورت کامل پاک کنید.

8 : در دو انتهای محل قرار گیری وایپر‌ بلید روی بدنه، دو لبه پلاستیکی وجود دارد. با توجه به همین حاشیه‌ها وایپر‌ بلید را در سر جای خودش تنظیم کرده و پیچ‌های آن را ببندید.

9: با دستمال مرطوب شده تمام قسمت ضایعات را تمیز کرده تا تونرهای خشک‌شده بر روی سطح آن پاک شود. توجه کنید باقی ماندن این ضایعات موجب خط انداختن در هنگام پرینت می شود.

10:  پس از پاکسازی، قسمت فوم رولر را در مکان خود در بخش ضایعات قرار دهید.

آموزش مرحله به مرحله شارژ کارتریج

11 : درام  را در بخش پین درام قرار داده و آن را دقیقا در سر جای خود در بخش بدنه ضایعات نصب کنید.

آموزش مرحله به مرحله شارژ کارتریج

12:  در این بخش کار ما با بخش ضایعات کارتریج تمام می شود و حالا باید به سراغ قسمت منبع تغذیه کننده پودر تونر بروید. برای دسترسی به این بخش شما باید یک پیچ را باز کنید. در طرفی که چرخ دنده دارد، دو پیچ و در طرف دیگر یک پیچ وجود دارد.  توجه کنید شما باید پیچ سمتی که دارای یک پیچ است را باز کنید.

13: پس از باز کردن پیچ در این قسمت، روکش و ضامن آن را بردارید.

14 :  حال باید مگنت را در از این بخش خارج کنید. مگنت، همانطور که از نام آن پیدا است، میله‌ای استوانه‌ای شکل با خاصیت آهنربایی است که در مخزن اصلی نصب می‌شود. وظیفه اصلی مگنت این است که تونر را به خود جذب می‌کند. مگنت دارای چرخ دنده و گوشواره در طرفین آن و میله آهنربایی در مرکز استوانه خود است. در این مرحله باید حتما از صحت و سلامت این مگنت اطمینان حاصل کنید. هنگام چاپ، پودر از سطح مگنت به سطح درام منتقل می‌شود. در صورتی که این قطعه خراب باشد، چاپ انجام شده بسیار کمرنگ است و یا باعث ایجاد لکه‌های سیاه روی کاغذ می‌شود.

15 : تونر موجود در این بخش را به صورت کامل خالی کرده و با دستمال مرطوب این قسمت را پاک کنید.

16 : تونر، پودری با  فشردگی و غلظت زیاد است. ترکیبات اصلی آن شامل:  پودر کربن، پلیمرهای خاص، پلی‌استر، رزین و اکسید آهن است. هرچه تونر جنس مرغوب‌تری داشته باشد، بهتر به درام چسبیده و کیفیت چاپ را بالا می برد. در واقع شارژ کارتریج پرینتر لیزری در این مرحله انجام می شود. تا بدین مرحله بیشتر کار پاکسازی تونر قبلی را انجام دادیم. وقتی که تونر های سوخته و قدیمی خارج شد، تونرهای نو را در کارتریج به مقدار تقریبی صد گرم وارد (شارژ) کنید.

17 :  در این مرحله هر مکانی از تیغه که پودر کارتریج ریخته را کاملا تمیز کنید.

آموزش مرحله به مرحله شارژ کارتریج

18: مگنت را در یک سمت در سر جای خود قرار دهید و در سمت دیگر با گذاشتن ضامن و درپوش و چرخاندن مگنت در جای خود آن را تنظیم و نصب کنید. تونر با چرخاندن مگنت در صورت وجود در داخل مخزن قرار می گیرد.

19: تک پیچ انتهایی را ببندید.

20:  حالا با استفاده از شیار ها، قسمت مخزن پودر بدنه کارتریج را به  قسمت ضایعات وصل کنید.

21 : توجه کنید که فنر باید در مکان مورد نظر خود به صورت کاملا مستقیم قرار گیرد.

آموزش مرحله به مرحله شارژ کارتریج

22: در این مرحله درپوش جانبی را در سر جای خود قرار دهید و پیچ آخر را ببندید.

23: اکنون کارتریج اماده کار کردن است و عمل شارژ به طور کامل انجام شده است.

 

مراحل شارژ کارتریج پرینتر جوهر افشان

برای شارژ کارتریج جوهری ابتدا همان تجهیزات گفته شده در کارتریج لیزری را آماده نموده و جوهر اصل از فروشگاه های معتبر را تهیه کنید، سپس طبق مراحل زیر عمل کنید:

1 : آماده کردن محل مناسب برای شارژ کارتریج مرحله اول کار است. با توجه به اینکه اگر جوهر به لباس یا سطحی آغشته شود به راحتی تمیز نمی‌شود، انتخاب محل مناسب برای شارژ کارتریج از نکات مهم است. همچنین برای جلوگیری از تماس دست با جوهر می‌توانید از دستکش یکبار مصرف استفاده کنید‌.

2 : ابتدا باید کارتریج را به آرامی و دقت زیاد جدا نموده و برچسب روی آن را جدا کنید.

3 : زیر برچسب سوراخ هایی که قابل مشاهده می‌شوند که برای ورود جوهر به داخل کارتریج هستند. بعضی از کارتریج ها خودشان دارای سوراخ هستند و نیازی به سوراخ کردن ندارند، اما برخی دیگر را لازم است سوراخ کنید. 

نکته مهم: روی این نوع کارتریج ها 2 سوراخ دیگر برای ورود هوا هست و نباید در آن‌ها جوهر ریخت.

4 : پس از ایجاد سوراخ مناسب در سطح کارتریج، با سرنگ باید جوهر را به آن تزریق کرد. جوهر بعضی از کارتریج ها درون اسفنج نگهداری می‌شود، در این حالت ممکن است در هنگام تزریق، مقاومت احساس کنید. هنگامی که جوهر از حفره ها حباب ایجاد کرد، کارتریج پر شده یا اینکه هوا دارد. با جدا کردن برخی محتویات کارتریج، اگر بیرون آن هوا وجود داشته باشد، یعنى کارتریج پر نشده در غیر اینصورت کارتریج پر است. به این نکته هم دقت داشته باشید ظرفیت رنگ برای اکثر کارتریج ها 3 میلی لیتر است البته لازم به ذکر است ظرفیت جوهر رنگ مشکی 19 میلی لیتر است. 

5 : بعد از اینکه جوهر مخصوص هر رنگ را در مخزن مربوطه ریختید باید تقریبا دو ساعت کارتریج را بدون حرکت یک جا قرار دهید تا به خوبی جوهر به اسفنج کارتریج برسد و مرحله بعد هواگیری است که باید با دقت انجام شود.

6 : لوازم مورد نیاز جهت هواگیری، کیت هواگیری و یک سرنگ است. ابتدا باید سرنگ را در سوراخی که زیر کیت هوا گیری است بفشارید و پیستون را بیرون بکشید تا هوا خالی شود. این کار را تا زمانی باید انجام دهید که هوا وارد سرنگ شود.

7 : در مرحله بعدی باید سوراخ را بپوشانید، بعضی از کیت ها دارای درپوش های پلاستیکی هستند که به راحتی سوراخ را می پوشانند، در غیر این‌صورت می توانید سوراخ را با کمک یک نوار بپوشانید.

8 : در مرحله نهایی کیت هواگیری را از کارتریج جدا و کارتریج را سرجای خود قرار داده و آن را تست کنید.

9 : جایی که جوهر به کاغذ می‌رسد هد چاپگر است و اگر آن را در این مرحله تمیز نکنید، تصویر چاپ شده ناهموار به نظر می رسد. پس باید آن را با پارچه تمیز کنید. پس از تمیز کردن هد پرینتر، یک صفحه را به صورت آزمایشی چاپ کنید. اگر تصویر چاپ شده منظم نبود، دوباره هد چاپگر را تمیز کرده و دوباره امتحان کنید.

آموزش مرحله به مرحله شارژ کارتریج

شارژ کارتریج جوهر افشان رنگی

 کارتریج ها 2 نوع مشکی و کارتریج رنگی هستند. در کارتریج های رنگی در زیر برچسب چندین سوراخ قرار گرفته است که هر سوراخ مخصوص یک رنگ است لازم به ذکر است باید به این مورد دقت داشته باشید که رنگ ها را درست تشخیص دهید، همچنین برای تشخیص رنگ هر کدام می‌توانید از خلال دندان یا گوش پاک کن استفاده نمایید. برای این کار به برچسب ها اطمینان نکنید، زیرا ممکن است درست نباشند.  در چاپگرهای که دارای کارتریج های رنگی به صورت جداگانه هستند، باید بالای هر مخزن سوراخی ایجاد کنید. سپس با سرنگ، رنگ مخصوص آن را تزریق کنید.

 

انواع کارتریج جوهر افشان

پرینترهای جوهر افشان از نظر تعداد کارتریج به چند دسته تقسیم می شوند:

  • پرینترهای جوهر افشان دارای 2 کارتریج: این پرینترها دو کارتریج کوچک دارند و تنها از دو رنگ استفاده می کنند.
  • پرینترهای جوهر افشان دارای 3 کارتریج: این پرینترها قابلیت استفاده از سه رنگ را دارند و برای استفاده های غیر حرفه ای کاربرد دارند.
  • پرینترهای جوهر افشان دارای 4 کارتریج: این چاپگر ها دارای 4 کارتریج هستند و از ترکیب رنگ‌ها، رنگ‌های بیشتری به دست می آورند.
  • پرینترهای جوهر افشان دارای 5 کارتریج: این پرینترها، به چاپگر نیمه حرفه ای معروف هستند.
  • پرینترهای دارای 6 کارتریج و بیشتر: این پرینترها فوق حرفه ای هستند و برای چاپ روی اشیا لباس، لیوان، سی دی و غیره استفاده می شوند. 

نکته قابل اشاره در این مطلب یک مشکل شایع در بسیاری از پرینتر ها است. بسیاری از کاربران از چاپ متون و تصاویر به صورت تار توسط پرینتر شکایت دارند، که باید در نظر بگیرید این است که ساده‌ترین مشکل که ممکن است موجب تار چاپ شدن صفحات توسط پرینتر شود، مشکل تمام شدن شارژ کارتریج  است. در این حالت میزان پودر انتقال داده شده از کارتریج بر روی کاغذ کاهش پیدا می کند که همین امر باعث تاری و یا ناخوانا بودن صفحات چاپ شده توسط پرینتر می شود.

 

 نکات مهم هنگام شارژ کارتریج

در این بخش چند نکته ضروری و مهم را که هنگام شارژ کارتریج باید رعایت کنید را نام برده ایم.

  • حمل و نگهداری افقی کارتریج بعد از جداسازی
  • دور نگه داشتن کارتریج از تابش مستقیم نور خورشید
  • نگهداری کارتریج در دمای بین 0 تا 35 درجه سانتیگراد
  • عدم نگهداری پرینتر در معرض گرد و غبار و محیط باز یا جلوی پنجره
  • استفاده از تونر و جوهر اصل
  • استفاده از تونر مخصوص برای بعضی پرینترها
  • اگر بعد از شارژ کارتریج هر مشکلی در تنظیمات پرینتر پیش آمد، ریست پرینتر را انجام دهید و دوباره تنظیمات دلخواه را اعمال کنید. در صورت عدم رفع مشکل، نصب و راه اندازی پرینتر را مجددا انجام دهید.

 

 نتیجه گیری

اگر از پرینتر استفاده می‌کنید قطعا با کارتریج و شارژ کارتریج آشنا هستید. کارتریج قطعه ای مصرفی در پرینترها و چاپگرها به حساب می‌آید در واقع منبع رنگی در پرینترها محسوب می‌شود.

در این مقاله مراحل شارژ کارتریج را به صورت کامل توضیح دادیم تا خودتان بتوانید شارژ کارتریج تان را انجام دهید. در ادامه اگر نظری در مورد مطالب ذکر شده داشته و یا می‌خواهید قسمتی از آن را تکمیل نمایید، با درج نظر خود ما را همراهی کنید.