کیفیت تصویر چه در اسناد کاغذی و چه در عکسها، برای کاربران اهمیت دارد. هرچه رزولوشن تصویر بالاتر باشد، جزئیات تصویر نیز بیشتر خواهد بود. عوامل مختلفی در کیفیت یک عکس مؤثرند، اما رزولوشن سادهترین راه تشخیص کیفیت یک تصویر است. داشتن رزولوشن بالا هنگام اسکن کردن تصاویر، به خصوص برای اسناد یا عکسهایی که نیاز به جزئیات دقیق دارند، مهم است. با افزایش سایز تصویر، رزولوشن کاهش پیدا میکند و تصویر شما تار و شبکهای میشود. برعکس با کاهش سایز عکس، وضوح تصویر زیاد میشود و کیفیت آن بالا میرود.
تنظیمات اولیه هنگام اسکن کردن، رزولوشن تصویر را تعیین میکنند. حداقل رزولوشن برای چاپ 300dpi است. در این مطلب از اطلس مگ با مفهوم رزولوشن و اهمیت آن در اسکنرها آشنا میشویم و در آخر نکاتی برای بهبود رزولوشن در تصاویر با وضوح پایین را به شما پیشنهاد میدهیم.
رزولوشن (Resolution) چیست؟
رزولوشن به تعداد نقاط یا همان پیکسل در یک اینچ گفته میشود. رزولوشن در نرم افزار اسکنر شما بر حسب dpi (نقطه در اینچ) اندازه گیری میشود و میزان جزئیات ثبت شده در اسکنهای شما را کنترل میکند. افزایش رزولوشن، جزئیات تصویر را افزایش میدهد، اما معایبی هم دارد. برای مثال، زمان بیشتری طول میکشد تا تصاویر خود را اسکن، ارسال، فکس یا چاپ کنید. ممکن است تصویر شما آنقدر بزرگ شود که روی صفحه یا کاغذ شما چاپ نشود.
چرا رزولوشن مهم است؟
هرچه رزولوشن تصویر بالاتر باشد، پیکسلهای بیشتری در کنار هم قرار میگیرند و تصویر واضحتر و با جزئیات بیشتر میشود. در واقع عبارت “رزولوشن بالا” اغلب مترادف با کیفیت بالا است. هرچه رزولوشن تصویر پایینتر باشد، تصویر شما هنگام چاپ، تار و پیکسلی یا دانه دار میشود. استفاده از رزولوشن مناسب، کیفیت تصویر شما را تضمین میکند. دو نوع لنز CCD و CIS اسکنر وجود دارد. عموما کیفیت تصاویر لنزهای CCD بیشتر است.
چگونه رزولوشن تصویر در اسکنر را تغییر دهیم؟
برای تغییر رزولوشن تصویر، باید رزولوشن تصویر را از حالت پیش فرض نرم افزار، تغییر دهید. برای تنظیم رزولوشن، دستورالعمل زیر را دنبال کنید:
- اگر میخواهید تصویر خود را بزرگتر اسکن کنید. تصویر را در اندازه اصلی اسکن کنید، اما بعداً آن را در یک برنامه ادیت عکس بزرگ کنید. رزولوشن را به همان میزان که میخواهید اندازه تصویر بزرگ شود، بالا ببرید تا کیفیت تصویرتان حفظ شود. برای مثال، اگر رزولوشن شما 300 dpi است و میخواهید اندازه تصویر را دو برابر کنید، رزولوشن تصویر خود را به 600 dpi تغییر دهید.
- اگر میخواهید تصویر خود را کوچکتر اسکن کنید. رزولوشن را بر اساس اینکه چه طور میخواهید از تصویر استفاده کنید، تنظیم کنید. برای ایمیل، نمایش در کامپیوتر و پست در وب، مقدار 96 تا 200 dpi مناسب است. برای پرینت، فکس یا تبدیل به متن قابل ویرایش (OCR) یا PDF مقدار 200 تا 300 dpi مناسب است.
- اگر می خواهید تصویر خود را روی کاغذ بزرگ اسکن کنید. کاغذی به طول 44 اینچ یا 1117.6 mm و رزولوشن حداکثر 300 dpi مناسب است.
چرا باید رزولوشن تصویر بالا باشد؟
تفاوت اصلی بین رزولوشن بالا و رزولوشن پایین، در سطح جزئیات و وضوح آن است. رزولوشن بالا، پیکسلهای بیشتری دارد، در نتیجه تصاویر ایجاد شده واضحترند. در مقابل، رزولوشن پایین، پیکسلهای کمتری دارد و تصاویر ایجاد شده تار و کم کیفیت خواهند بود. در واقع رزولوشن پایین باعث از دست دادن جزئیات در محتوای تصویری میشود. تفاوت اسکنرهای بایگانی و اداری نیز در کیفیت تصویر آن است. در ادامه دلایل مختلف برای رزولوشن بالا در کارهای حرفهای را بیان میکنیم.
- وضوح و جزئیات: رزولوشن بالا، تضمین میکند که تصویر جزئیات را حفظ میکنند و تأثیر بصری را نیز افزایش میدهد.
- دقت رنگ: رزولوشن بالا امکان ایجاد رنگ دقیق را فراهم میکند. تصویر شما، به دقت پالت رنگی مورد نظر را با وضوح مناسب، منعکس میکند.
- ظاهر حرفهای: تصاویر شما حس حرفهای بودن و توجه به جزئیات را منتقل میکنند که تأثیر مثبتی بر بینندگان میگذارد.
- انعطافپذیری: فایلهایی با رزولوشن بالا را میتوان بدون افت کیفیت تغییر اندازه داد که به انعطاف پذیری بیشتر در طراحی و چیدمان کمک میکند.
پروژههای اسکن حرفهای با رزولوشن بالا
- بروشورها
- تراکت
- پوسترها
- بنرها
- بسته بندی و لیبل محصول
- کارت ویزیت و لوازم التحریر
- کاتالوگها و مجلات
- اسناد چاپ شده با فرمت بزرگ
- چاپ عکاسی و بازتولید هنری
- دعوت نامهها
- جلد کتاب و صفحات داخلی
- منوهای رستوران و لیست قیمت
با چاپ و اسکن تصاویر با وضوح بالا در پروژههای مختلف میتوانید به اهداف مطلوب خود برسید. در اطلس پرینتر انواع دستگاه کپی، اسکنر، پرینتر، پلاتر و لیبل زن برای شما فراهم شده است. شما میتوانید با انتخاب دستگاه مناسب، پیام مورد نظر خود را به طور موثر به بینندگان خود منتقل کنید.
تفاوت بین DPI و PPI چیست؟
رزولوشن را معمولاً با پیکسل در اینچ (PPI) یا نقطه در اینچ (DPI) اندازه گیری میکنند. هر دو شاخص DPI و PPI نقش بسیار مهمی در تعیین کیفیت تصویر دارند. DPI و PPI بالا، منجر به تصاویر واضحتر و دقیقتر میشوند و مقدار پایین آنها، کیفیت تصویر را کاهش میدهد و روی پروژه چاپ شما تأثیر منفی میگذارد.
DPI یا Dot Per Inch، تعداد نقاط جوهری است که پرینتر در یک اینچ ایجاد میکند و رزولوشن چاپ را تعیین میکند. اما PPI یا pixels per inch تعداد پیکسلها در یک اینچ، در تصویر دیجیتال است. تفاوت اصلی این است که DPI به چاپگرها و توانایی آنها در ارائه جزئیات دقیق روی کاغذ مربوط می شود. اما PPI مربوط به تصاویر دیجیتال و وضوح آنها بر روی صفحه نمایش است. DPI برای کیفیت چاپ بهینه بسیار مهم است، در حالی که PPI در پروژههای دیجیتال ضروری است.
اندازه تصویر و وضوح چاپ چگونه به هم مربوطند؟
هنگام چاپ عکس، باید روی اندازه و رزولوشن تصویر تمرکز کنید تا تصویری واضح و با کیفیت داشته باشید. اندازه یک تصویر با مقدار پیکسل آن تعیین میشود. در نهایت، شما باید برای بهترین نتیجه در چاپ، اندازه و رزولوشن تصویر را تنظیم کنید.
چگونه رزولوشن و اندازه فایل را تنظیم کنیم؟
شما باید رزولوشن تصویر خود را متناسب با اندازه فایل آگهیها، بنرها، کتابها و سایر پروژههای چاپی تنظیم کنید. در ادامه با نحوه تنظیم اندازه و رزولوشن آشنا میشویم. ابتدا پروژه خود را بررسی کنید. موارد مختلف نیاز به رزولوشن و اندازههای متفاوتی دارند. به عنوان مثال، بنرهای با فرمت بزرگ به رزولوشن بالاتری نسبت به آگهیهای کوچکتر یا کارت ویزیت دارند. تصاویری که قرار است از نزدیک دیده شوند، مانند بروشورها، معمولاً به رزولوشن بالایی نیاز دارند.
هنگام اکسپورت یا ذخیره فایلهای خود، فرمت مناسب را انتخاب کنید. معمولاً از فرمتهایی مانند PDF یا TIFF برای چاپ حرفهای استفاده میشود، زیرا خروجی با کیفیتتری نسبت به بقیه فرمتها دارند و حجم فایل را به حداقل میرسانند. همچنین به یاد داشته باشید که باید از تکنیکهای فشردهسازیای که کیفیت فایل شما را کاهش نمیدهند، استفاده کنید. با تنظیم دقیق اندازه و رزولوشن فایل خود، میتوانید چاپهایی حرفهای را تجربه کنید که به طور موثر پیام شما را منتقل میکند و مخاطبان شما را مجذوب خود میکند.
چگونه رزولوشن تصویر خود را چک کنیم؟
در ادامه روشهای بررسی رزولوشن تصویر را بررسی میکنیم:
Inspect Image Properties: روی فایل تصویری خود کلیک راست کرده و “properties” را انتخاب کنید. برای مشاهده رزولوشن آن، روی تب “details” بروید.
استفاده از نرم افزار ویرایش تصویر: تصویر را در نرم افزارهایی مانند Adobe Photoshop یا GIMP باز کنید و اندازه و رزولوشن تصویر را در این برنامه ها بررسی کنید.
ابزارهای آنلاین: از ابزارهای آنلاین یا وب سایتهایی استفاده کنید که به شما امکان آپلود و تجزیه و تحلیل تصاویر را برای تعیین وضوح آنها میدهند.
تست چاپ: بخش کوچکی از تصویر خود را در اندازه مورد نظر چاپ کنید و چاپ را از نظر پیکسل یا تاری بررسی کنید.
خواندن Metadata تصویر: برخی از تصاویر حاوی Meta data هستند که شامل اطلاعات رزولوشن است. این را می توان با استفاده از نرم افزار مشاهده تصویر یا ابزارهای آنلاین انجام دهید.
نکاتی برای بهبود رزولوشن در تصاویر با وضوح پایین
در اینجا چند نکته عملی برای بهبود رزولوشن تصویر را با شما آموزش میدهیم:
- از تصاویر با کیفیت بالا استفاده کنید. برای به حداقل رساندن مشکلات رزولوشن از همان ابتدا، با تصاویری با بهترین کیفیت موجود، شروع به کار کنید.
- اندازه تصویر را افزایش دهید. با استفاده از نرم افزارهای ویرایش عکس میتوانید اندازه تصویر را تغییر دهید. فقط توجه داشته باشید که بزرگ کردن تصویر ممکن است کیفیت تصویر شما را کاهش دهد.
- از فیلترهای شارپنینگ در نرم افزارهای ویرایش تصویر برای افزایش وضوح و جزئیات استفاده کنید. از شارپ کردن بیش از حد، که باعث غیر طبیعی شدن تصویر میشود، خودداری کنید.
- از ابزارهای کاهش نویز برای به حداقل رساندن دانهبندی ناشی از رزولوشن کم استفاده کنید.
- از ابزارها یا نرم افزارهای ارتقاء دهنده سایز تصویر که با هوش مصنوعی کار میکنند، برای افزایش رزولوشن و حفظ جزئیات تصویر استفاده کنید.
- برای بهبود کیفیت کلی، چندین تصویر با رزولوشن پایین را در یک تصویر با رزولوشن بالاتر ترکیب کنید.
- برای کارهای گرافیکی یا لوگو، میتوانید از فرمت برداری استفاده کنید. این فرمت به شما اجازه میدهد بدون کاهش کیفیت، مقیاس عکس را بالا ببرید.
- برای بهبود رزولوشن و جزئیات، در صورت امکان تصویر را بصورت دستی روتوش کنید.
انواع فرمتهای فایل تصویری
فایلهای تصویری فرمتهای زیادی دارند، اما مهمترین و پرکاربردترین آنها برای دوربینها، پرینت، اسکن و استفاده در اینترنت، TIF،JPG، PNG، GIF و SVG هستند. فرمت TIF، استاندارد کارهای تجاری است، اما اکثر مرورگرهای وب نمیتوانند تصاویر فایلهای TIF را نشان دهند (افزونههای مرورگر برای TIF وجود دارند، اما با سایرین ناسازگارند).
- Graphic Interchange Format) GIF) : این فرمت برای ایجاد تصاویر متحرک و انیمیشنهای ساده استفاده میشود.
- Portable Network Graphics ) PNG) : این فرمت برای ذخیره تصاویر بدون پس زمینه استفاده میشود.
- Joint Photographic Experts Group) JPG) : این فرمت که به آن جیپَگ میگویند معروفترین فرمت تصویری است.
- Tagged Image File Format) TIF) :ا ین فرمت برای کارهای چاپی استفاده میشود.
- Scalable Vector Graphics) SVG) : این فرمت برای تصاویر وکتوری است و با زوم روی این تصاویر کیفیتشان کم نمیشود.
نتیجه گیری
در این پست از اطلس مگ با مفهوم رزولوشن و اهمیت آن در اسکنرها آشنا شدیم. همچنین تفاوت بین DPI و PPI را توضیح دادیم و نکاتی برای بهبود رزولوشن در تصاویر با وضوح پایین را پیشنهاد دادیم. اگر به دنبال خرید اسکنر هستید، می توانید اسکنرهای با رزولوشن بالا را در سایت ما انتخاب کنید. امیدواریم این پست برای شما مفید بوده باشد. شما میتوانید برای خرید و تعمیر انواع ماشینهای اداری با همکاران ما با شماره 45277-021 تماس بگیرید.